Koncert na Barrandově v listopadu 2023

Koncert na Barrandově v listopadu 2023

Vycházka na Barrandov

Dostaly jsme od ŽAPky Jarky tip a pozvání na varhanní koncert ve středu 8. listopadu do kostela na Barrandově. Samozřejmě jsme byly zvědavé, tak jsme se na Barrandov rozjely. Zjistily jsme, že to není daleko, ze Smíchova tramvají ¼ hodiny a malá procházka ke kostelu. Pod záštitou Městské části Praha 5 se tam konají Andělská matiné.

Nový kostel Krista Spasitele (stavba roku 2021) byl stavěn v letech 2017 až 2019 a slavnostně vysvěcen kardinálem Dominikem Dukou. Patří do římskokatolické farnosti kostela sv. Filipa a Jakuba v Hlubočepích. Kostel je moderní, bílý a plný světla, ve stropě je okno – zlatý světelný prstenec – trnová koruna a před zvláštním abstraktním oltářem je skleněný kříž vysoký skoro šest metrů. V okně je široká vitráž. Výzdoba je dílem sochařů Stanislava Kolíbala a Petra Váni a je velmi působivá. Letos byly do kostela instalovány nádherné varhany Strom poznání dobra a zla z biblické zahrady, autorem je akademický sochař Petr Váňa. Jsou z varhanářské dílny Kánský – Brachtl v Krásných Loučkách (v Krnově).

Dnešní varhanní koncert varhanice Lindy Sítkové byl nádherný. Na programu byl J. S. Bach, L. Vierne a Ch. M. Widor. Neobvyklé pro nás bylo, že jsme mohly kromě krásné hudby sledovat také na obrazovce náročnou práci varhanice na klaviaturách, všech manuálech i pedálech. Nikdy jsme to dříve neviděly. Nakonec přišla dolů i milá varhanice Linda Sítková v krásném bleděmodrém fascinátoru.

Součástí stavby kostela a komunitního centra je i kavárna Kristian. Tam jsme ale nezůstaly, chtěly jsme se ještě projít po Barrandově. Nakonec jsme zastavily v blízké a jediné restauraci na sídlišti – restauranc KAMERA, která má také zajímavý filmový interiér, ale to už je jiná kapitola.

V kostele Krista Spasitele se chystají další koncerty, adventní s hudbou A. Vivaldiho Čtvero ročních dob a s recitací průvodních sonetů bude ve středu 20. prosince od 15,00 hodin (vstup volný). Tak věříme, že se tam potkáme.

Daniela, šest Alenek a ŽAPka Jarka

Kostel Krista Spasitele

vitráž

Varhany Strom života

varhanice s fascinátorem

světelná trnová koruna

ALENky se sv. Ludmilou

filmová hospoda Kamera